Tornado Rollercoaster Onride
Tornado Achtbaan 360 onride video in pretpark Hellendoorn

Virtualtours.nl heeft nu ook de speciale hardware, software en expertise in huis om 360 graden video’s te produceren.

Hoewel de beeldkwaliteit nog niet kan tippen aan die van foto’s, is 360 graden video bezig aan een snelle opmars. Grote bedrijven als Google/Youtube, Facebook en GoPro maken het inmiddels mogelijk om rondom bewegende beelden via internet te distribueren. Het is ideaal voor spectaculaire actiescenes, maar ook voor educatieve doeleinden. Zeker bij het gebruik van een VR-bril, die tegenwoordig zeer betaalbaar is door een smartphone te combineren met een eenvoudige viewer. Samsung, Carl Zeiss, Kolor Cross en Homido leveren hier o.a. de hardware voor. Zelfs een goedkope Google Cardboard bril van karton en plastic levert voor een paar euro een volledig immersive (onderdompelende) ervaring.

De productie van 360 graden video is echter complex en tijdrovend, doordat het nodig is om meerdere (4 tot 20) gelijktijdig gemaakte full HD-videos van 60 fps aan elkaar te koppelen, te synchroniseren en beeld voor beeld samen te voegen. Het resultaat is een 4K (3840×1920 pixels, 25MB bitrate) video, die een zwaar beroep doet op internetbandbreedte om deze vloeiend te kunnen afspelen. In een aantal gevallen is de keuze voor een 360 graden foto / panorama, al dan niet gecombineerd met locatiegebonden video (livepano) meer voor de hand liggend, omdat deze met een geringere bandbreedte een hogere resolutie behaalt en een grotere beeldkwaliteit mogelijk maakt. Zie bijvoorbeeld de virtual tour gemaakt in het Nationaal Militair Museum.

In sommige gevallen is 360 graden video echter de enige mogelijkheid. Kijk maar eens naar het voorbeeld: een filmpje van ca. 35s dat is opgenomen in de Tornado achtbaan in Attractiepark Hellendoorn. Hoewel de opname-omstandigheden verre van ideaal zijn, niet in de laatste plaats doordat er in een rammelende achtbaan vanuit de hand moest worden gefilmd, is deze opname spectaculair.

Klik hier of op de foto om de video te bekijken op Youtube.


Share this post

DutchEnglishFrenchGermanSpanish