Nationaal erfgoed in beeld

Het Land van Cuijk en Maasduinen telt meer dan 20 prachtige wind- en watermolens, die nog in bedrijf zijn dankzij de inspanningen van enkele tientallen vrijwillige molenaars. Zij zijn lid van de Vereniging Molenvrienden Land van Cuijk. Deze vereniging heeft tot doel het behoud van de molens in het Land van Cuijk, via samenwerking met moleneigenaren en andere belanghebbende instanties.

Molen Rijkevoort
Interieur van de Luctor et Emergo in Rijkevoort

Omdat het molenaarsvak nu op basis van vrijwilligheid wordt uitgeoefend, zijn molens tegenwoordig beperkt geopend, vaak maar één dag(deel) in de week. En als de molen draait, zijn de zolders vanwege de veiligheid meestal ook slechts gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek.

Nu virtualtours.nl echter is begonnen met het op Street View zetten van de molens in het Land van Cuijk, zijn ze 24/7 van binnen te bekijken. Oók voor mensen die minder mobiel zijn, een lichamelijke beperking hebben of lijden aan hoogtevrees.

De onlangs gerestaureerde stellingmolen Luctor et Emergo in Rijkevoort is één van de eerste molens die op deze manier zijn vastgelegd. Inmiddels zijn on-line te bekijken (in alfabetische volgorde):

Klik op de links hierboven om de desbetreffende tour te starten

Wordt vervolgd…


Share this post

DutchEnglishFrenchGermanSpanish