Onderzoek & Beleid

Forensisch onderzoekers in Nieuw-Zeeland gebruiken panoramafotografie als hulpmiddel om 'crime scenes' van moordzaken te onderzoeken. Al dan niet gecombineerd met lasers die het traject van kogels of bloedspatten zichtbaar maken. Virtual tours worden vertoond in de rechtszaal, waardoor tijdrovende reconstructies op de plaats delict niet meer nodig zijn.
Het is een uitzonderlijke toepassing van panoramafotografie, die uiteraard juridische haken en ogen heeft. Wel maakt het duidelijk dat de mogelijkheden van panoramafotografie verder reiken dan je op het eerste gezicht zou denken. Zoals:
  • Aantonen of een bouwwerk (stal, woning, bedrijfshal) in het landschap past.
  • Potentieel gevaarlijke verkeerssituaties laten zien.
  • Zichtbaar maken hoe een molenbiotoop wordt bedreigd door hoge bomen of gebouwen in de omgeving.
  • Bezoekersstromen bij evenementen vooraf in kaart brengen en mogelijke knelpunten en probleemsituaties vooraf identificeren.
  • Veiligheidsmaatregelen voor een evenement voorbereiden, bijvoorbeeld ten behoeve van hulpdiensten.
  • Objectief registreren wat voor uitstraling een winkelstraat of stadscentrum heeft.
Soms is een fysiek bezoek aan de locatie sneller dan het laten maken van een panorama of virtual tour. In alle gevallen waarin een situatie nauwkeurig dient te worden gedocumenteerd of als meerdere mensen op uiteenlopende tijdstippen en locaties op de hoogte moeten worden gesteld, is panoramafotografie een hulpmiddel dat bijdraagt aan efficiency en effectiviteit van onderzoek, beleid en/of uitvoering.
FaLang translation system by Faboba