Veiligheid, vervreemding, manipulatie

VR en AR technologie wordt steeds toegankelijker en biedt veel mogelijkheden voor verschillende maatschappelijke domeinen. Maar is de samenleving voldoende voorbereid op het gebruik van AR en VR? Dat gaat het Rathenau Instituut de komende maanden onderzoeken.

Het Rathenau is een adviesorgaan van de Nederlandse regering en parlement. naar doen. Het constateert dat er nog weinig aandacht is voor de maatschappelijke inbedding van VR- en AR-toepassingen.Dit voorjaar zal een eerste rapport verschijnen, over de maatschappelijke vraagstukken rondom VR. Denk aan vervreemding, lichamelijke schade, emotionele betrokkenheid, verslaving en een aantasting van rechten in de virtuele wereld. In het najaar wil het instituut een studie naar AR publiceren. De specifieke problemen rond deze technologie van ‘verbeterde’ werkelijkheid zijn onder meer privacy, eigendomskwesties en manipulatie.

Leave a comment

DutchEnglishFrenchGermanSpanish