VR als hulpmiddel in het basisonderwijs

De grote visuele impact van VR helpt kinderen in het basisonderwijs om lesstof beter tot zich te nemen. ‘Aanschouwelijkheid is een belangrijk principe in het onderwijs. Dingen zelf beleven helpt om lesstof te onthouden.’

Dat zegt de pedagoog Pedro de Bruyckere, die aan de Universiteit Antwerpen onderzoek doet naar authenticiteit in het onderwijs. Hij komt aan het woord in de brochure van Kennisnet Vírtual Reality in het onderwijs (pdf).

Overgetelijke indruk

‘VR is bijvoorbeeld geschikt om leerlingen virtuele excursies te laten ervaren. Enkel door de helm op te zetten, kunnen ze reizen maken die anders onmogelijk waren. Een dergelijke toepassing in 3D geeft leerlingen (…) de kans om de schaal van de dingen te ervaren: een foto van de Grand Canyon is een abstractie. Het werkelijk zien laat een onvergetelijke indruk na.’

Het geeft volgens De Bruyckere niet dat technologie op dit moment nog geen volkomen overtuigende illusie creëert. Onderzoek naar simulaties laat juist zien dat dit leidt tot het zogeheten ‘suspension of disbelief’; er ontstaat geen discussie over wat er echt is of niet, zodat de leerling de aangeboden lesstof gemakkelijker aanvaardt.

De Bruyckere verwacht dan ook dat leraren binnenkort naar manieren gaan zoeken naar mogelijkheden om VR in hun les te gebruiken. De technologie moet dan wel een duidelijke meerwaarde leveren en niet ingezet worden ‘omdat het er nou eenmaal is’.

Meer interesse

Jasper Bloemsma, leraar op een basisschool in Enschede, twittert over virtual reality in het onderwijs via @devirtueleklas. Hij zegt: ‘VR geeft het onderwijs een extra dimensie. Het wekt lesstof tot leven, waardoor het interessanter en uitdagender is om te leren. Als iets leuk is, tonen leerlingen meer interesse, ze kijken echt en stellen meer vragen.’ In tegenstelling tot een filmpje op het digibord, leidt dit ertoe dat de lesstof echt wordt beleefd: ‘Wat is er nou leuker dan écht een kijkje te nemen in het heelal, het gevoel te hebben dat je er écht bent.’

Lees meer over Virtual Reality in het basisonderwijs, werkbladen en voorbeeldlessen op Kennisnet.

Leave a comment

DutchEnglishFrenchGermanSpanish