Plaats je Streetview tour op je eigen site

Staat jouw bedrijf al op Streetview? Als het antwoord ‘nee’ is, kijk dan welke voordelen dit biedt. Sta je er wel, dan kun je Streetview ook eenvoudig zichtbaar te maken op je eigen website. Dat kan door middel van een iFrame.

Wat is een iFrame?

Een iFrame is een stukje HTML code, waarmee je een soort venster in je website maakt; daarin kun je inhoud van een andere website laten zien. Op die manier wordt het mogelijk om bezoekers van je site ook naar onderdelen te laten kijken die op een andere site staan, zonder dat zij hiervoor jouw website moeten verlaten. Ook het is het niet nodig dat deze onderdelen op jouw eigen site staan. Op die manier maak je bijvoorbeeld Streetview een naadloos onderdeel van je eigen site.

Wat is het adres van je Streetview tour?

Het juiste internet-adres (URL) van je Streetview tour kun je vinden door deze presentatie te openen in Google Maps. In het zwarte blokje met de naam van de tour en de fotograaf, klik je op de 3 puntjes. Dan verschijnt een menu met 3 opties. De foto hieronder toont een van de Streetview tours van virtualtours.nl.

Streetview op jouw website

Kies voor de optie ‘Afbeelding delen of insluiten’. Dan verschijnt een venster met een link, die je eventueel nog automatisch kunt inkorten door de desbetreffende optie aan te vinken. Dit is het adres van de Streetview-pagina. Door de optie ‘Afbeelding insluiten’ te kiezen, wordt een kant en klaar stukje HTML-code getoond, waarvan je zelf het gewenste formaat kunt opgeven: klein (bxh=400×300 pixels), normaal (600×450 pixels), groot (800×600 pixels) of aangepast, waarbij je zelf het formaat kunt invullen (in het voorbeeld hieronder 1024×750 pixels). Kies het formaat dat bij jouw website past en selecteer en kopieer de HTML code.

Streetview op jouw website

Streetview in HTML

Hoe je deze iFrame aan je website kunt toevoegen, is afhankelijk van het content management systeem (cms) dat je gebruikt. De instructies voor Joomla en WordPress vind je hieronder. Gebruik je geen ander cms, of géén cms, dan dien je er voor te zorgen dat de hierboven genoemde iFrame-code op de juiste plek in de html (of php) van je website terecht komt.

Streetview op je Joomla site

Het CMS Joomla maakt het wel erg gemakkelijk om een iFrame toe te voegen. Deze functionaliteit is namelijk standaard ingebouwd. Plaats hiervoor op de positie waar de Streetview tour moet komen een nieuwe module van het type ‘Wrapper’. Daarbij hoef je alleen de url van de Streetview tour in te vullen, niet de complete iFrame code zoals hierboven omschreven. De afmetingen en extra opties kun je in de Wrapper module invullen.

Streetview op je WordPress site

Het CMS WordPress kent standaard wel de shortcode EMBED, maar deze is om veiligheidsredenen beperkt tot een aantal soorten inhoud, zoals Youtube filmpjes.
Streetview op jouw websiteOm een Streetview tour in een iFrame te kunnen publiceren, is het nodig om eerst een plugin te installeren en te activeren. Er zijn diverse gratis plugins waarmee dat kan. De eenvoudigste heet heel toepasselijk ‘iframe’, van Donald Knuth (webvitaly).

Deze plugin maakt het mogelijk om de shortcode IFRAME in WordPress te gebruiken. Andere plugins bieden meer opties, inclusief het tonen van de tour in een mooie popup (lightbox), maar dat is een kwestie van voorkeur. Installeer en activeer de plugin. Plaats vervolgens de iFrame code op de pagina, op een plek waar je de tour wilt laten zien. Vervang het ‘<‘ teken aan het begin van de code door een rechte haak en wis de afsluitende tag ‘</iframe>’.

Het plaatsen van een Streetview tour in je eigen website is tamelijk eenvoudig. Wil je echter méér mogelijkheden en flexibiliteit, dan is het verstandig om een aparte multimediatour te laten maken op basis van dezelfde fotografie die is gebruikt voor Streetview. Deze tour kun je hosten op je eigen server. Speciaal voor het publiceren van virtual tours op een WordPress site is er de gratis plugin Panopress, ontwikkeld door twee VR-fotografen.

Meer informatie vind je in diverse artikelen op deze website. Of neem contact op voor meer informatie! 

Leave a comment

DutchEnglishFrenchGermanSpanish